OM HOTCLUB JAZZSIDE

Hotclub.no er siden for alle norske jazz-elskere. Vi gir deg informasjonen du trenger å vite. Vi er jazzens Hvem Hva Hvor.

Hjem » 10 mest kjente jazz-sanger

10 mest kjente jazz-sanger

Jazz er en unik musikksjanger som gjerne kjennetegnes av improvisasjon og stor grad av personlig uttrykksfrihet. Den forholdsvis frie stilarten har ført til et svært bredt musikkspekter, og de aller fleste har nok et forhold til jazzmusikk. Men, hva er de mest kjente jazzsangene i verden? Dette er et spørsmål det i utgangspunktet er umulig å svare på, da dette kommer an på hvem du spør. Men, enten du liker jazz eller ikke, har du ganske sikkert hørt om i hvert fall noen av disse ti kjente jazzsangene.

1 – What a Wonderful World – Louis Armstrong

What a Wonderful World er kanskje den mest ikoniske jazzsangen noensinne. Sangen ble først spilt inn av Louis Armstrong i 1967, og den ble utgitt som singel samme år. En av de to komponistene bak sangen, George Weiss, hevder at han skrev sangen spesielt for nettopp Louis Armstrong. What A Wonderful World toppet hitlistene i England, men den gjorde det i utgangspunktet dårlig i USA. Presidenten i ABC Records mislikte nemlig sangen, og nektet å promotere den. I 2021 ble sangen rangert som nr. 171 på Rolling Stone Magazines liste over de 500 beste sangene i historien.

What a Wonderful World – Live

2 – My Funny Valentine – Chet Baker

My Funny Valentine er en klassiker innen jazzverdenen, og flere hundre ulike jazzmusikere har spilt inn en eller annen variant av den. Den mest kjente av disse er kanskje Chet Baker, som gjorde dette til sin signatursang. Sangen ble opprinnelig skrevet av Richard Rodgers og Lorenz Hart til musikalen Babes in Arms, som hadde premiere i 1937. Chet Bakers versjon ble spilt inn i 1952, og har siden den gang stått som en av de mest ikoniske jazzsangene noensinne.

3 – Summertime – Ella Fitzgerald og Louis Armstrong

Summertime ble skrevet av George Gershwin i 1935 til Operaen Porgy and Bess. Sangen omhandler hverdagen til afroamerikanere på 1930-tallet, som brukte mesteparten av tiden sin på bomullsmarkene. Sangen ble første gang spilt inn av Abbie Mitchell i 1935, og har siden den gang blitt lansert av utallige artister. Mest kjent er kanskje versjonen til Ella Fitzgerald og Louis Armstrong.

4 – So What – Miles Davis

So What er en av de mest kjente jazzkomposisjonene i verden, og anses som et av de beste eksemplene på modaljazz. So What er den første sangen på albumet Kind of Blue, det mestselgende jazzalbumet noensinne. Det ble spilt inn i 1959, og er kåret av Rolling Stone Magazine som den tolvte beste albumet i historien.

So What – Live

5 – Take Five – Dave Drubeck Quartet

Take Five ble skrevet av Paul Desmond, saksofonisten i Dave Brubeck Quartet. Sangen ble første gang spilt inn i 1959, og to år senere var det den mestselgende jazzsingelen noensinne. Sangen er spesielt kjent for sin uvanlige takt, og det var faktisk en av de aller første jazzsangene med en annen takt enn standard 4/4 eller 3/4.

6 – Somewhere Over The Rainbow – Judy Garland

Somewhere Over the Rainbow, eller Over the Rainbow som den egentlig heter, ble skrevet til musikalen The Wizard of Oz. Her ble den sunget av skuespillerinnen Judy Garland i rollen som Dorothy Gale. Sangen vant Oscar for best filmmusikk, og den ble etter hvert Garlands signaturlåt. Under andre verdenskrig ble sangen stående som et symbol på USA, og i 1943 fremførte hun den for amerikanske tropper. Over the Rainbow har av flere blitt rangert som den største filmlåten noensinne, blant annet av The American Film Insitute.

7 – Autumn Leaves – Nat King Cole

Autumn Leaves er en populær jazzballade som ble skrevet av Joseph Kosma og Jackques Prévert. Teksten ble opprinnelig skrevet på fransk under tittelen «Les Geuilles Mortes», men senere skrev Johnny Mercer en engelsk versjon. Sangen er utgitt av mange ulike jazzartister, men den mest berømte av disse er trolig Nat King Cole og hans versjon fra 1955.

8 – Georgia on My Mind – Ray Charles

Georgia on My Mind ble skrevet av Hoagy Carmichael og Stuart Gorrell i 1930. Sangen ble først spilt inn av Hoagy Carmichael samme år. Men, populariteten tilskrives gjerne Ray Charles, som spilte inn en versjon av Georgia on My Mind i 1960. Det er ukjent hvorvidt sangens tittel henviser til staten Georgia eller en kvinne. Det som er sikkert, er at Ray Charles kommer fra Georgia, og at sangen etter hvert ble valgt som delstatens offisielle sang.

9 – It Don’t Mean a Thing (If it Ain’t Got That Swing) – Duke Ellington

It Don’t Mean a Thing (If it Ain’t Got That Swing) ble skrevet av Duke Ellington og Irving Mills i 1931. Dette var sannsynligvis første gang ordet «swing» ble brukt i en sangtittel, et par år før starten på swingæraen. Sangen ble første gang spilt inn av Duke Ellington i 1932, og bandet hans spilte den utallige ganger opp gjennom årene.

It Don’t Mean a Thing – Live

10 – Strange Fruit – Billie Holiday

Strange Fruit ble skrevet av Lewin Allan i 1939, og den ble spilt inn av jazzartisten Billie Holiday samme år. Sangen var opprinnelig et dikt kalt Bitter Fruit, som omhandler lynsjing av afroamerikanske menn i sørstatene. Diktet og sangteksten beskriver hengende menn i trærne som «merkelig frukt». Strange Fruit har 21. plass på Rolling Stone-listen over de 500 beste sangene noensinne.

Legg igjen en kommentar